
Kraomtied, geldt deze periode in 2019 ook voor jou?

Als je in 2019 een baby krijgt/hebt gekregen en in de gemeente Staphorst bent ingeschreven, dan nodigen we je uit om de expositie te bezoeken. Op vertoon van het geboortekaartje krijg je als echtpaar gratis toegang tot de expositie.
De expositie Kraomtied, van geboorte tot doop is nog tot eind december te bezichtigen en verteld typisch Staphorster verhalen over zwangerschap, geboorte, kraambezoek en doop aan de hand van bijzondere objecten. Ook wordt stilgestaan bij gezondheid, kindersterfte en bijgeloof in het dorp. Naast kleding, gebruiksvoorwerpen en foto’s geven kunstwerken van Stien Eelsingh kleur aan de tentoonstelling.
Ook in 2019 zijn er in de gemeente Staphorst gezinnen die in de Kraomtied zijn geweest of komen. De expositie neemt je mee hoe de kraomtied “vroeger” werd ingevuld. Tegenwoordig vertellen aanstaande moeders in Staphorst als gezinsuitbreiding in zicht is. Maar nog niet zo lang geleden hield je als Staphorster vrouw de zwangerschap zo lang mogelijk voor je. Anderen hoefden het niet zo snel te weten, dat kon ook makkelijk omdat de klederdracht geen positiekleding kent. Als het kind eenmaal gezond ter wereld was gekomen en vernoemd naar een van de grootouders, volgde de kraamvisite. De komst van wasmachines en wegwerpluiers brachten verlichting in het huishouden. Niet langer toont een pisdoekenrek vol luiers rondom de kachel aan dat er gezinsuitbreiding is. De doop van het kind sloot de kraamtijd voor moeder en kind af. Bij het poppekiek’n mochten familie en buren de kleine komen bewonderen.
Het was gewoonte dat de jonge moeder zich daarna pas weer onder de mensen begaf. Tegenwoordig zie je haar echter, net als in de rest van Nederland, al enkele dagen na de geboorte weer op straat. Het kan verkeren! P.s. het geboorte kaartje willen we graag houden en zullen we in de ontvangstruimte aan een waslijn ophangen. Een alternatief voor de bureaufoto? We maken er in elk geval aan het eind van het jaar een foto van