Tijdelijke tentoonstellingen

In 2020 heeft het museum weer een aantal nieuwe, tijdelijke exposities ingericht.

Jo Koster, Jan Sluijter en Stien Eelsingh : Zij kwamen, zagen en schilderden Staphorst

Museum Staphorst organiseert in 2020 een tentoonstelling met schilderijen, aquarellen en tekeningen van Jo Koster, Jan Sluijters en Stien Eelsingh uit de periode 1900 – 1960. Zoals veel kunstenaars werden zij gefascineerd door het kleurige dorp en haar inwoners, de eenvoud van het leven en de verbondenheid in de gemeenschap. De expositie wil de verschillende visies van deze kunstenaars op Staphorst en haar bewoners laten zien. De focus zal daarbij liggen op de Staphorster vrouw en haar omgeving. Het gaat om bekende en minder bekende werken, afkomstig uit musea en particulier bezit. Deze tentoonstelling is  tot en met 31 oktober te bezichtigen.

Metaalbewerking

De expositie Metaalbewerking geeft een beeld van een beroep in Staphorst dat een ruime geschiedenis heeft. In 1889 waren er minstens zeven smederijen. Staphorst was in die periode vooral gericht op boerenbedrijven, de smid was onmisbaar voor de landbouwwerktuigen zoals ploegen, drinktonnen voor vee, schoppen en schoffels, het ijzerbeslag van de wagenwielen en het hoefbeslag voor de paarden. De ontwikkeling in Staphorst ging door. In de 20ste eeuw was dat aantal gegroeid naar 17. Een aantal van de smederijen hebben zich in die periode ontwikkeld tot metaalbewerkingsbedrijven. Deels op het metaal bedrijventerrein net buiten de kern van Staphorst. Een aantal van deze bedrijven is uitgegroeid tot grote internationaal opererende bedrijven. In de expositie krijgt u een indruk van de metaalbewerking uit het midden van de vorige eeuw.

Staphorster Engelandvaarder

Met de viering van 75 jaar vrijheid, is er tot eind oktober 2020 een expositie over de Staphorster Engelandvaarder Jan Trompetter. Jan was één van de twee Staphorster soldaten, die direct na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten in mei 1940 wisten te ontsnappen naar Engeland. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van de collectie authentieke, persoonlijke bezittingen van Jan Trompetter een beeld van het leven en lotgevallen van deze Engelandvaarder. Parrallel hiermee wordt de geschiedenis verteld van de “Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene” waarvan Jan deel uitmaakte in Engeland en bij de invasie van Normandië in 1944/1945.

 

 

Ieder jaar richten wij in ieder geval één nieuwe tentoonstelling in. Daarvoor putten we uit onze eigen collectie en werken we samen met andere organisaties en kunstenaars.