
Opening nieuwe expositie
Start nieuwe seizoen bij het Museum Staphorst.
Afgelopen zaterdagmorgen vond met een ‘officieel tintje’ de opening van de nieuwe expositie in Museum Staphorst plaats. Maar eerst werd stilgestaan bij de presentatie van het nieuwe boek – Schitterend verleden, streekdracht sieraden van Staphorst – van Derk Kok dat binnenkort verschijnt. Jaren van speurwerk zoals hij vertelde. Geboren en getogen in het dorp, gaven hem veel kennis van de ontwikkelingen die er in de loop van tientallen jaren plaatsvonden. Het dragen van de klederdracht dat steeds verder afnam. De meneer met de hoge hoed uit Zwolle, die de kleding en sierraden kocht. Stien Eelsingh die hem inspireerde door met haar schilderijen het gewone van Staphorst, bijzonder maakte. Zijn periode als beheerder van de museumboerderij en zijn, destijds georganiseerde zilverexpositie, die aangepast moest worden en de toenmalige oorijzer maker Harm Brand. Een boeiend verhaal dat zijn boek vult. De heer Marcel Teheux, directeur van het Nederlands Zilver Museum uit Schoonhoven stelde vast dat Schoonhoven en Staphorst met hun zilverwerk dichter bij elkaar lagen dan hij zich gerealiseerd had. Hij benadrukte het met een foto van Staphorster dames tijdens Prinsjesdag. Op zijn vraag wat valt hierbij op ben je snel geneigd om klederdracht en zilverwerk te antwoorden. Maar hij als buitenstaander zag iets anders: trots, je te kunnen en willen onderscheiden. Een thema dat ook in zijn museum de aandacht kreeg en die hij toonde met dia’s van ‘oorijzers’ uit andere culturen. Soms ook van zilver, soms onderscheidend met andere materialen en ambacht. Maar ook gekoppeld aan de trots om onderscheidend te kunnen zijn. Jacco Hooikammer, lid van de expositie werkgroep gaf aan dat de tijdsinvestering om een expositie in te richten altijd meer is dan je inschat. Het merendeel van wat getoond wordt komt uit de eigen collectie van het museum. De bruikleen artikelen komen vaak uit de directe omgeving van familie of kennissen. Voor de inrichting van de expositie is gebruikt gemaakt een vakbekwame styliste Els Hunia. Met kundigheid maakt het zien en het kijken naar deze expositie van Staphorst Streekzilver aangenaam.
Carla Drost bedankt nog de twee mensen die in de voorliggende jaren van grote betekenis zijn geweest bij het vastleggen van het werk van haar vader.
Na de openingshandeling die door de heer Marcel Teheux werd verricht, het doorknippen van het lint, mochten de genodigden de expositie bezoeken. Dit leverde veel positieve reacties op
door de mooie en rustige manier waarop het ingericht is.
Het museum is nu weer van dinsdag t/m zaterdag, van 10.00 uur tot 17.00 uur voor publiek geopend.