Tijdelijke tentoonstellingen

Ieder jaar richten wij in ieder geval één nieuwe tentoonstelling in. Daarvoor putten we uit onze eigen collectie en werken we samen met andere organisaties en kunstenaars.

In 2017 werd de tijdelijke expositie: “Van traditioneel houtambacht naar modern houtbedrijf” ingericht. In deze expositie ziet u enkele houtambachten, die veel boeren vroeger parttime uitoefenden als aanvulling op hun inkomsten uit het boerenbedrijf. Vanuit deze traditionele ambachten zijn in Staphorst diverse grote moderne en innovatieve bedrijven ontstaan. Een intressante ontwikkeling! Deze expositie zal ook in 2018 nog te zien zijn.

Op de bovenverdieping is vanaf 24 maart 2018 een expositie over het Staphorster streeksieraden: sieraden die gedragen zijn bij de plaatselijke streekdracht of klederdracht. Zij vertellen iets over de drager, bijvoorbeeld over de levensfase of het tijdperk waarin de drager leefde. Ze zijn ook gebonden aan het moment van de dag of van de week. Het materiaal waarvan streeksieraden zijn gemaakt kan, net als de kleding, duiden op de welstand van de drager. De meeste streekgebonden sieraden hebben een functionele oorsprong, zoals knopen, gespen of haken en ogen. Ook het oorijzer was oorspronkelijk functioneel, maar ontwikkelde zich tot een decoratief sieraad. Er is niet alleen aandacht voor ontwikkeling en betekenis van de sieraden. Ook de vervaardiging en het vermaken van Staphorster streeksieraden komt in beeld.

 

 

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com